Συνέντευξη με τον Adrian Michalcik, World Class Global Bartender 2022
Την Τρίτη 20 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο Μεταλλουργείο ο ελληνικός τελικός του World Class, με τον World Class Global Bartender of the Year για το 2022, Adrian Michalčík, να είναι ένας από τους τρεις κριτές των World Class Greek Finals 2023.
Έτσι είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί του για την καριέρα έως σήμερα, τα όνειρά του, το όραμά του, αλλά και το πώς αντιμετωπίζει το επάγγελμα του bartender, ενώ μοιράστηκε μαζί μας συμβουλές και tips, απολύτως χρήσιμα για την bartending κοινότητα!
Μετά τη νίκη του στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό στο Σίδνεϊ η ζωή του άλλαξε ραγδαία. Παραμένει φύσει αισιόδοξος και …unstoppable, με αστείρευτη όρεξη να μαθαίνει, να ταξιδεύει και να εμπνέεται από διαφορετικές κουλτούρες, bartenders και ανθρώπους γενικότερα.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τσεχοσλοβακία, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει στο Όσλο και εργάζεται στο bar Pier 42 του boutique Hotel America. Η καριέρα του ξεκίνησε ως επαγγελματίας παίκτης του χόκεϊ στον πάγο, άθλημα που, αν και ερασιτεχνικά πλέον, απολαμβάνει έως σήμερα, μιας και θεωρεί αναγκαία την ισορροπία.
Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στον Κλάδο της Εστίασης και Φιλοξενίας, εργάζεται σε διαφορετικές θέσεις ξενοδοχείων (στην κουζίνα, ως σερβιτόρος, διευθυντής, στη ρεσεψιόν) και τελικά την καρδιά του κατακτά ολοκληρωτικά ο χώρος του bar.
Γιατί bartending
«Η φιλοξενία ήταν ανέκαθεν βαθιά ριζωμένη στο DNA μου. Αγαπώ τους ανθρώπους, μου αρέσει να έρχομαι σε επαφή μαζί τους και το μπαρ είναι το μαγικό μέρος, όπου αυτό συμβαίνει αβίαστα. Οι άνθρωποι έρχονται εκεί για να γιορτάσουν ή απλά να πιουν ένα ποτό ή να χαλαρώσουν μετά από μια δύσκολη ημέρα. Συναντιούνται και κοινωνικοποιούνται. Όλα αυτά συνέβαλαν καθοριστικά στο να επιλέξω το bar από οποιονδήποτε άλλο τομέα του κλάδου».
Hockey loves Bartending
«Μιας και έχω υπάρξει τερματοφύλακας, εντόπισα εξ’ αρχής μια σύνδεση μεταξύ των καθηκόντων του μπάρμαν και του τερματοφύλακα: και οι δύο είναι σταθεροί σε ένα σημείο και, όπως οι σερβιτόροι περνούν μπροστά από τον barman σαν τους παίκτες μπροστά από τον τερματοφύλακα, εκτελώντας τα καθήκοντά τους και επιδρώντας μαζί του, έτσι κι ο μπάρμαν, είναι σαν τον τερματοφύλακα, που παρατηρεί όλη τη δράση που εξελίσσεται ακριβώς μπροστά του και συμμετέχει τη στιγμή που χρειάζεται σε αυτή».
Πειθαρχία & Αποφασιστικότητα
«Η ενασχόλησή μου με τον αθλητισμό σίγουρα με βοήθησε να ενισχύσω αυτές τις αρετές. Η διαδικασία της προετοιμασίας μου ενόψει του Παγκόσμιου Τελικού θα μπορούσε να παρομοιαστεί με οποιαδήποτε στοχοθέτηση και τη συνεχή εξάσκηση/προπόνηση που έπεται, ώστε να φτάσω στο εκάστοτε επίτευγμα. Έτσι και στο bartending, καθώς βρισκόμαστε σε μια δημιουργική διαδικασία, πειραματιζόμενοι, δοκιμάζοντας, προσθέτοντας ή αφαιρώντας υλικά, γεύσεις και αρώματα, έως ότου πετύχουμε το επιθυμητό, κάποιες φορές συμβαίνει να μη μείνουμε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα της στιγμής.
Αυτό που συμβουλεύω εγώ, είναι ακριβώς τότε, να κάνουμε ένα βήμα πίσω. Να χαλαρώσουμε, να κάνουμε μια άλλη δραστηριότητα, ίσως να δούμε αγαπημένα μας πρόσωπα, μια ταινία, οτιδήποτε. Κι όταν επιστρέψουμε για να τελειοποιήσουμε την αρχική μας ιδέα, θα δούμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε ακόμα και κάτι τελείως διαφορετικό, ακόμα πιο εμπνευσμένο. Σαν να εισήλθαμε στο ίδιο δωμάτιο, αλλά από άλλη πόρτα. Ο αθλητισμός λοιπόν, από την παιδική μου ηλικία, με δίδαξε την πειθαρχία και την αποφασιστικότητα. Με έμαθε να προσπαθώ σκληρά για να πετύχω τους στόχους μου, με δίδαξε πάντα να κυνηγάω τα όνειρά μου και να μην τα παρατάω ποτέ».
And the winner is
«Είναι μια στιγμή που σίγουρα θα θυμάμαι για πάντα κι εύχομαι όλοι όσοι την έχουν επίσης ονειρευτεί, να καταφέρουν να βιώσουν αυτά τα συναισθήματα έστω μια φορά στη ζωή τους πάνω σε αυτή τη σκηνή. Το απόλυτο blend ευτυχίας και συγκίνησης. Η απόλυτη έκρηξη συναισθημάτων: διάπλατο χαμόγελο και δάκρυα χαράς. Και φυσικά υπερηφάνεια για εμένα τον ίδιο, που ποτέ δεν το έβαλα κάτω, διότι δεν πρόκειται για μια εύκολη διαδικασία.
Κατά τη διάρκεια της χρονιάς προετοιμαζόμαστε για τον διαγωνισμό στον ελεύθερο χρόνο μας, ενώ ταυτόχρονα εργαζόμαστε κι έχουμε και προσωπική ζωή. Είναι ένα μακρύ και απαιτητικό ταξίδι κι ίσως υπάρξουν στιγμές που κάποιος bartender, που έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδρομή αυτή, θα σκεφτεί να τα παρατήσει. Εγώ δεν εγκατέλειψα ποτέ το όνειρό μου. Ήταν στο μυαλό μου τα τελευταία 6 χρόνια. Είμαι ευγνώμων, που είχα την ευκαιρία να το ζήσω αυτό».
As a joke
«Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, βρέθηκα να κάθομαι για δείπνο στο ίδιο τραπέζι με θρύλους και παγκόσμιους νικητές. Απορούσα πώς μπορεί να βρίσκομαι εκεί, μαζί τους, δεν είχα καταλάβει τι συνέβαινε. Λίγους μήνες μετά, όταν το Forbes με κάλεσε για συνέντευξη, ήταν η στιγμή που το συνειδητοποίησα πραγματικά. Σήμερα είμαι ακόμα πιο χαρούμενος που είμαι καλεσμένος στο Hall of Fame στους παγκόσμιους τελικούς».
Veni - Vidi - Vici
«Για μένα το ταξίδι στους διαγωνισμούς ήταν αρκετά γρήγορο. Συμμετείχα στο World Class το 2016 εκπροσωπώντας την Τσεχία. Ανέβηκα στη σκηνή του παγκόσμιου τελικού στο Μαϊάμι και κατέκτησα την 6η θέση. Έκανα ένα διάλειμμα από τους διαγωνισμούς, κι όταν αποφάσισα να επιστρέψω το 2020, ήταν η περίοδος που ανετράπησαν όλα τα σχέδια, όλου του κόσμου, κάτι που συνεχίστηκε και το 2021. Τότε ανακοινώθηκε πως το World Class θα διεξαγόταν ολοκληρωτικά ή μέρος αυτού online κι η αλήθεια είναι ότι επέλεξα να μην το ρισκάρω, διαγωνιζόμενος από το σαλόνι του σπιτιού μου. Οπότε περίμενα λιγάκι ακόμα και συμμετείχα το 2022. Βέβαια, στο τέλος του 2021 αποφάσισα να κάνω προθέρμανση, συμμετέχοντας σε 3 άλλους διαγωνισμούς, τους οποίους είχα την τύχη να κερδίσω.
Στις 2 Ιουνίου του 2022, κερδίζω στο World Class της Νορβηγίας, ανεβαίνω στην σκηνή στην Αυστραλία και κατακτώ τον τίτλο. Αυτό άλλωστε, ήταν το σχέδιό μου. Μου αρέσει να υπερνικώ τον εαυτό μου, να γίνομαι καλύτερος. όπως γνωρίζετε, μέρος στο παγκόσμιο του World Class μπορείς να πάρεις έως δύο φορές στη ζωή σου, οπότε δεν είχα άλλη ευκαιρία».
Making space
«Αυτός ήταν και ο τελευταίος διαγωνισμός στον οποίο πήρα μέρος. Δεν θα ξανασυμμετάσχω σε κάποιον. Το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα δύο φορές στην παγκόσμια σκηνή των Ολυμπιακών Αγώνων του bartending. Οπότε νιώθω υπερ γεμάτος, πολύ χαρούμενος και ευγνώμων. Στο Σίδνεϊ ανακηρύχθηκα νικητής και δεν μπορώ καν να φανταστώ καλύτερο κλείσιμο κύκλου, σε ό,τι αφορά το διαγωνιστικό κομμάτι. Τώρα είναι καιρός να βοηθήσουμε άλλους ανθρώπους να εκπληρώσουν τα όνειρά τους. Και θα χαρώ να στηρίξω άλλους bartenders, δίνοντάς τους το χώρο που μου δόθηκε».
Tips για όσους διστάζουν
«Η ζωή είναι ένα ταξίδι μάθησης και βελτίωσης. Το World Class, έχοντας τόσα πολλά brands στο χαρτοφυλάκιό του, μας δίνει μια ακόμη μεγαλύτερη ευκαιρία να εκπαιδευτούμε και να βελτιώσουμε τις δεξιότητες μας. Επιπλέον, μας διδάσκει πώς να αποδίδουμε κάτω από μεγάλη πίεση, να πειραματιζόμαστε με γεύσεις, να σκεφτόμαστε πώς θα συνδυάσουμε με πιάτα τα cocktails μας, αλλά και πώς μπορούμε να εξελιχθούμε σε καλύτερους οικοδεσπότες. Συνιστώ σε όλους να συμμετέχουν, σε κάθε είδους διαγωνισμό, αλλά και ειδικά στο World Class. Μόνο να κερδίσουν μπορούν. Βελτιωνόμαστε, γινόμαστε καλύτεροι από ό,τι ήμασταν χθες. Καλύτεροι μπάρμαν, ίσως και καλύτεροι άνθρωποι».
Ευγενής άμιλλα
«Σε κάθε Διαγωνισμό, αυτός που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Δεν πρέπει να αποτελεί ή να θεωρείται ή να αντιμετωπίζεται ως μια πρόκληση, όπου ανταγωνιζόμαστε άλλους ανθρώπους. Εγώ έτσι πορευόμουν και πορεύομαι πάντα. Είμαι εκεί για να νικήσω τον εαυτό μου και να γίνω καλύτερος. Ακόμα κι εκείνος που δε θ’ ανακηρυχθεί νικητής, έχει κερδίσει. Γιατί το δοκίμασε και έμαθε. Γιατί βρέθηκε εκεί, συναντήθηκε με συναδέλφους του, μοιράστηκαν ιδέες, απόψεις, γνώσεις, έμπνευση, ιστορίες. Αυτές είναι οι ανθρώπινες σχέσεις. Όσο είμαστε ανοιχτοί και μοιραζόμαστε με άλλους, γινόμαστε πιο δυνατοί μαζί. Αυτό θεωρώ υγιές κι έτσι μόνο μπορούμε να μάθουμε ακόμα περισσότερα».
Tips για τον Έλληνα Νικητή
«Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά πρέπει ‘να είναι ο εαυτός σου’. Επίσης, κάτι που βοήθησε εμένα, ήταν να καταγράψω αναλυτικά στο χαρτί πώς ήθελα να φαίνομαι στους κριτές, πώς ήθελα να τους παρουσιαστώ. Αυτό με βοήθησε πραγματικά. Οπότε γράψτε στο χαρτί, κοιτάξτε ψηλά και εκφράστε το. Μπορείτε να γίνετε, ακριβώς αυτό που επιθυμείτε. Παρουσιάστε λοιπόν, τον εαυτό σας όπως θα θέλατε ακριβώς να σας βλέπουν. Κατά δεύτερον, σερβίρετε νόστιμα κοκτέιλ. Καμιά φορά τα ωραία βρίσκονται στα απλά. Πρέπει να είστε κατανοητοί στους κριτές. Τρίτον, να έχετε πάντα ένα πηγαίο, πλατύ χαμόγελο και να δημιουργείτε θετικά συναισθήματα. Για μένα το χαμόγελο είναι κάπως εθιστικό. Έτσι, αν το μοιράζεστε θα το δείτε και στα πρόσωπα των άλλων ανθρώπων. Οι κριτές μπροστά σας, είναι επίσης, άνθρωποι που βρίσκονται εκεί μεταξύ άλλων για να διασκεδάσουν, να νιώσουν καλά και να δοκιμάσουν ωραία κοκτέιλ. Έτσι θα κερδίσετε και τους πόντους. Δημιουργήστε όμορφα συναισθήματα, προσφέρετε πάντα κάτι θετικό στους ανθρώπους γύρω σας. Ακόμα και στον Παγκόσμιο Τελικό είσαι εκεί για να φιλοξενήσεις κόσμο. Μην το ξεχνάτε αυτό και μην βυθίζεστε πολύ στις ιστορίες πίσω από τις δημιουργίες. Γευστικά κοκτέιλ και διασκεδαστική διάθεση».
Το ιδανικό bar
«Νομίζω ότι τα επιτυχημένα μπαρ στηρίζονται σε 3 πυλώνες: προσωπικό, προϊόν και ατμόσφαιρα. Το προσωπικό είναι πολύ σημαντικό, επειδή το bartending δεν είναι ατομικό άθλημα, εξαρτάται από τη δύναμη και το δέσιμο της ομάδας. Η ατμόσφαιρα έχει να κάνει με την καθαριότητα, τη μουσική, τον σωστό φωτισμό και τις ωραίες μυρωδιές στο χώρο. Το προϊόν είναι επίσης σημαντικό. Εάν έχετε μια δημιουργική ομάδα, δημιουργείτε υπέροχα προϊόντα. Το τελικό προϊόν προσφέρεται στους καλεσμένους με την πρέπουσα αφήγηση ή τον κατάλληλο τρόπο σερβιρίσματος κι ο καλεσμένος επιστρέφει».
Happy Ending
«Ανυπομονώ να δω τι θα φέρει το μέλλον γιατί, κάθε μέρα κάτι νέο έρχεται. Και χαίρομαι πολύ για αυτό. Ελπίζω όλοι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο να πίνουν λιγότερο και να πίνουν καλύτερα. Cheers!».
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~