Marie Brizard Cocktail Competition 2023 - The FINALISTS
Δημιούργησαν μια πρωτότυπη συνταγή cocktail (με ή χωρίς αλκοόλ), η οποία εκφράζει τη δική τους τοπική παραλλαγή ενός κλασικού cocktail από το παρελθόν και τώρα διεκδικούν μία θέση στον Παγκόσμιο τελικό που θα λάβει χώρα στο Παρίσι τις 18 και 19 Σεπτεμβρίου - μία τριήμερη εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη στον Νικητή!
Επιπλέον, ο μεγάλος νικητής του Παγκόσμιου διαγωνισμού θα κερδίσει 2000 ευρώ και ένα ταξίδι στη Μαρτινίκα για δύο άτομα και έναν (1) χρόνο δημόσια προβολή στα media και τον παγκόσμιο τύπο, γι' αυτόν/ην και το cocktail!
Οι finalists (αλφαβητικά):
-
Βουκιας Αποστολος
-
Γαμπιερακης Μιχαλης
-
Δορμπαρακης Κωνσταντινος
-
Κολλιας Θανος
-
Κυριακη Μαρια
-
Κωνσταντινου Θανασης
-
Λαμπουσης Θεοδωρος
-
Ναιδου Κασσιανή
-
Νικολιτση Κωνσταντινα
-
Πολιτης Ιωαννης
-
Σπυρεας Πανος
-
Φινος Αλεξανδρος
Καλή τύχη! Και να θυμάστε πως...
"If someones enjoys your cocktail half as much as you enjoy making it, you've already won."
Κριτές:
- ♦ Τσολακίδης Δώρης, W.S.Karoulias Head of Marketing & Business Development Manager
- ♦ Τσιμπίδη Αναστασία, Χημικός Οινολόγος, Υπεύθυνη Marketing Monemvasia Winery Tsimbidi
- ♦ Μαριάννα Γκιτσάκη (SURTUKO), Food Blogger
- ♦ Πάνος Λαζαρέτος, Chief Executive Officer (CEO) brooqly, Inc.
- ♦ Τρύφωνας Πανούσης, W.S.Karoulias S.A. Advocacy & Training Specialist Spirit's and Mixers
Τελικός:
Όσοι προκρίθηκαν στον τελικό θα διαγωνιστούν την Τετάρτη 24 Μαΐου 2023, σε κατάστημα εστίασης στην Αθήνα.
Εκεί θα πρέπει να φτιάξουν 4 ίδια cocktail για τους κριτές, σε 7 λεπτά.
Έπαθλο νικητή:
Ένα 3ήμερο ταξίδι στο Παρίσι, συμμετοχή στον Παγκόσμιο Τελικό του Διαγωνισμού στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2023, όπου θα έχει τη δυνατότητα να κερδίσει το έπαθλο των 2.000 ευρώ, ένα ταξίδι στη Μαρτινίκα και ένα χρόνο δημόσια προβολή γι' αυτόν/ην και το cocktail του/της στα media και τον παγκόσμιο τύπο.
Δείτε τι συνέβη στον Ελληνικό Τελικό Marie Brizard Cocktail Competition 2022
Κανόνες διαγωνισμού:
-
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18) έτος της ηλικίας τους.
-
Οι συμμετέχοντες μπορούν να λάβουν μέρος με μία (1) συνταγή εκφρασμένη σε ml (50ml, 25ml κτλ). Η βάση της συνταγής πρέπει να ανήκει στην κατηγορία “Classics ή Modern Classics Cocktails” - συγκεκριμένα να έχει δημιουργηθεί μεταξύ της Ποταπαγόρευσης (ΗΠΑ) έως τη δεκαετία 2000’s. Οι συμμετέχοντες πρέπει να εξηγήσουν ποια κλασσική συνταγή επέλεξαν να τροποποιήσουν και ποια τοπικά στοιχεία επέλεξαν να συμπεριλάβουν και γιατί. Το “Local Twist” στη συνταγή μπορεί να εκφραστεί μέσω: α) της επιλογής και χρήσης τοπικών συστατικών, β) ενός παραδοσιακού τρόπου παρασκευής, γ) ενός τρόπου παρουσίασης ή γευστικής δοκιμής που συνδέεται με την καταγωγή του συμμετέχοντα.
-
Επιτρέπονται τεχνικές αρωματισμού των προϊόντων Marie Brizard (homemade παραλλαγές των σιροπιών και λικέρ). Η συνταγή θα πρέπει να δηλωθεί στη φόρμα συμμετοχής.
-
Ο χρόνος που θα έχουν στη διάθεσή τους οι bartenders για να παρουσιάσουν το Cocktail στον τελικό είναι 7 λεπτά. Για όσους συμμετέχοντες ξεπερνούν το χρόνο θα αφαιρούνται βαθμοί ποινής από την τελική βαθμολογία (δείτε τον αντίστοιχο πίνακα παρακάτω).
-
Όλοι οι διαγωνιζόμενοι θα έχουν δέκα (10) λεπτά στο χώρο προετοιμασίας πριν διαγωνιστούν και πέντε (5) λεπτά προετοιμασίας του πόστου τους στο μπαρ πριν διαγωνιστούν.
-
Το Cocktail θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 30ml Marie Brizard. Τα υπόλοιπα συστατικά, που θα χρησιμοποιηθούν, θα πρέπει να ανήκουν σε οποιοδήποτε προϊόν/brand της εταιρείας ΒΣ Καρούλιας.
Αρμόδια για τα υλικά είναι η κριτική επιτροπή. -
Επιτρέπεται η χρήση homemade προϊόντων, τα οποία όμως θα πρέπει να είναι διαθέσιμα για δοκιμή και έγκριση από τους κριτές πριν την παρουσίαση και ο τρόπος παρασκευής του/των homemade υλικού/ών θα πρέπει να αναφέρεται στη φόρμα συμμετοχής.
-
Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν όλα τα υλικά και τα φρούτα που θα χρησιμοποιήσουν για να φτιάξουν το Cocktail τους στον τελικό εκτός από τα Marie Brizard.
-
Ποτήρια και εργαλεία οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δικά τους, θα υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία από την οργάνωση (Shaker, Bar Spoon, Muddler & Blender, καλαμάκια, μαχαίρια και επιφάνειες κοπής) και ποτήρια (Collins, Martini, Double Old Fashioned).
-
Η διοργανώτρια εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα να προχωρήσει αυτοβούλως σε αλλαγή των όρων του διαγωνισμού ή ακόμα και ακύρωσή του εφόσον συντρέχουν εύλογοι λόγοι με ανάρτηση σχετικής ανακοίνωσης στον δικτυακό τόπο www.baracademy.gr.
-
Για οποιοδήποτε θέμα προκύψει πέρα από όσα αναφέρονται στους κανονισμούς, αρμόδια είναι η διοργανώτρια εταιρεία και κάθε απόφασή της θα είναι τελική.
-
Σε περίπτωση ισοβαθμίας καλύτερη βαθμολογία θεωρείται αυτή με το μεγαλύτερο σύνολο στο άθροισμα των βαθμών στη γεύση, το άρωμα και την εμφάνιση, αν και πάλι υπάρχει ισοβαθμία το άθροισμα στη δημιουργικότητα και την τεχνική κατάρτιση, αν και πάλι υπάρχει ισοβαθμία τότε οι κριτές θα αποφασίσουν ποιος θα είναι ο νικητής.
Βαθμολόγηση
Η βαθμολόγηση των συμμετεχόντων θα γίνεται με βάση τις παρακάτω κατηγορίες, από τη συνολική βαθμολογία θα αφαιρούνται οι πόντοι ποινής που αναλύονται παρακάτω.
Εμφάνιση (15 πόντοι)
Στην κατηγορία αυτή βαθμολογείται η εμφάνιση του cocktail. Η γαρνιτούρα, το ποτήρι και οποιουδήποτε είδους συνοδευτικό ή ειδικό σερβίρισμα.
Γεύση (35 πόντοι)
Στην κατηγορία αυτή βαθμολογείται η ισορροπία των συστατικών και πόσο αυτά διακρίνονται ("φαίνονται") μέσα στο cocktail. Αν έχουν χρησιμοποιηθεί 7 συστατικά, θα πρέπει και τα 7 να διακρίνονται.
Αυθεντικότητα (10 πόντοι)
Στη συγκεκριμένη κατηγορία βαθμολογείται το πόσο πρωτότυποι είναι οι συνδυασμοί που έχει κάνει ο/η Bartender, αν έχουμε ξαναδεί τους αντίστοιχους συνδυασμούς υλικών ή αν απλά έχει κάνει μια παραλλαγή ενός cocktail.
Τεχνική Κατάρτιση (10 πόντοι)
Στην κατηγορία αυτή βαθμολογείται το πόσο καλά και σωστά χειρίζεται ο/η bartender τα εργαλεία του, πόσο καλά και σωστά χρησιμοποιεί τις μεθόδους ανάμιξης, ποσό σταθερός και σίγουρος για αυτά που κάνει είναι, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του.
Επικοινωνία (20 πόντοι)
Στην κατηγορία αυτή βαθμολογούμε τον τρόπο με τον οποίο μας παρουσιάζει ο bartender το cocktail. Προσπαθήστε να “πουλήσετε” τη δημιουργία σας έτσι όπως θα το κάνατε στο Bar που εργάζεστε.
Παρουσίαση (25 πόντοι)
Στην κατηγορία αυτή βαθμολογούμε τη συνολική εντύπωση που μας άφησε η παρουσίαση του/της bartender, λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα είπε, το πόσο περιεκτικά και ουσιώδη ήταν όσα έκανε, αν είχε ροή και συνοχή η παρουσίασή του. Και το πόσο καλά έχει προετοιμαστεί.
Πόντοι ποινής
για υπέρβαση του χρόνου παρουσίασης (7 λεπτά) της συνταγής
Τελικός χρόνος |
Πόντοι ποινής από κάθε κριτή |
7:01-7:20 |
1 |
7:21-7:40 |
2 |
7:41-8:00 |
5 |
8:01-9:00 |
10 |
9:01-9:30 |
25 |
9:31 και πάνω |
Ακύρωση διαγωνιζόμενου |