ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Latte Art Throwdown by Bar Academy
H Bar Academy σε συνεργασία με τους ΝΟΥΝΟΥ Barista's Gold, Eurogat, First Cold Brew, Handpickers Coffee Roasters & Kudu Coffee Roasters, διοργανώνει για 1η φορά Διαγωνισμό Latte Art στην Ακαδημία της Αθήνας. Το Throwdown θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 Οκτωβρίου, στις 17:00 και θα είναι ανοιχτό, για όποιον επιθυμεί να γίνει μια παρέα μαζί μας και με τους διαγωνιζόμενους.
Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη των ικανοτήτων & δεξιοτήτων των τοπικών baristi στο latte art, αλλά και η εξοικείωσή τους με την έκθεση σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, πάνω στο stage. Στο σύνολό του ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί με βάση κάποιους κανόνες και ο νικήτης θα αναδειχθεί βάσει κριτηρίων (βλ. παρακάτω), αλλά ταυτόχρονα το κλίμα θα είναι φιλικό και ευχάριστο.
Στόχος μας μεταξύ άλλων, είναι η ενίσχυση της κοινότητας του καφέ, αλλά και να αλληλεπιδράσουμε μοιραζόμενοι το κοινό μας πάθος γι' αυτόν, ο καθένας με τη δική του, μοναδική προσέγγιση.
Οι παρευρισκόμενοι θα μπορούν να απολαύσουν καφέ, long drinks και μουσική από τον DJ μας και θα ζήσουν με τους διαγωνιζόμενους όλη την εμπειρία του διαγωνισμού και την ανάδειξη των νικητών!
Βραβεία
1ος Νικητής: Χρηματικό Έπαθλο (Το ποσό που θα συγκεντρωθεί από τις Συμμετοχές) + (1) Μία θέση σε όποιο σεμινάριο της Bar Academy επιθυμεί, (1) ένα Brewing kit, που περιλαμβάνει 1 French press της Timemore, 1 Hand Grinder της Belogia από την Eurogat και Specialty Coffee beans από την Kudu Coffee Roasters!
2ος + 3ος Νικητής: Από (1) Μία θέση σε όποιο σεμινάριο της Bar Academy επιθυμεί, από (1) ένα Brewing kit, που περιλαμβάνει 1 French press της Timemore, 1 Hand Grinder της Belogia από την Eurogat και Specialty Coffee beans από την Kudu Coffee Roasters!
Δηλώσεις Συμμετοχής
Συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής που θα βρείτε στο τέλος του άρθρου.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό έως τις 05/10, 23:59 EET.
Κανόνες διαγωνισμού Latte Art Throwdown:
Οι διαγωνιζόμενοι θα κληρωθούν στην αρχή σε ζευγάρια. Ο νικητής από κάθε ζευγάρι θα συνεχίσει στο διαγωνισμό σε επόμενο ζευγάρι έως ότου μείνουν τελικά δύο εκ των οποίων θα ανακηρυχθεί ο τελικός νικητής.
Τα σχέδια θα επιλέγονται τυχαία γυρνώντας… τον τροχό!
Ο κάθε διαγωνιζόμενος θα πρέπει να σερβίρει 200ml ρόφημα, σε αντίστοιχη κούπα των 200ml, που θα παρέχει η διοργάνωση.
Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει χρησιμοποιήσουν αυτού του τύπου την κούπα, σε διαφορετική περίπτωση θα ακυρωθούν.
Κανονισμοί:
A. Εγγραφή διαγωνιζόμενου
-
Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων.
-
Για να συμμετάσχει κάποιος ως διαγωνιζόμενος θα πρέπει να διαθέτει εμπειρία στην παρασκευή espresso και να είναι εξοικειωμένος με τις μηχανές παρασκευής καφέ. Επιπλέον, χρειάζεται να είναι εξοικειωμένος με το σερβίρισμα ροφημάτων που έχουν ως βάση το γάλα (latte art).
B. Χρόνος διαγωνιζόμενων/Απαραίτητες Προϋποθέσεις
-
Οι διαγωνιζόμενοι θα έχουν στη διάθεση τους συνολικά 5 λεπτά On Stage για να παρουσιάσουν τα δικά τους ροφήματα. Δεν είναι απαραίτητο να καλύψουν ολόκληρο το χρόνο των 5 λεπτών.
-
Ο κάθε διαγωνιζόμενος θα έχει μια γαλατιέρα/κανάτα γάλακτος και μόνο μια ευκαιρία να χρησιμοποιήσει το ακροφύσιο του ατμού.
-
Το γάλα (pour over) με το σχέδιο που θα δημιουργεί θα εξετάζεται κατά περίπτωση.
-
Όλοι οι διαγωνιζόμενοι θα χρησιμοποιήσουν την ίδια κούπα χωρητικότητας 200ml. Ο κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να φέρει τη γαλατιέρα της δικής του επιλογής.
-
Θα χορηγείται ο καφές Espresso και το γάλα και δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή. Οι διαγωνιζόμενοι δεν επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους τον δικό τους καφέ espresso ή το γάλα.
-
Στην τέχνη του Latte Art το σερβίρισμα είναι ελεύθερο (free pour), δεν επιτρέπονται τα διαλύματα με χρώμα και οι ακίδες χάραξης (etching). Τα μόνα συστατικά που επιτρέπονται είναι ο καφές espresso και το γάλα.
-
Ο διαγωνιζόμενος θα σερβίρει το ρόφημα σε ενδεδειγμένο σημείο στο τραπέζι εμπρός των κριτών, ώστε να κριθεί και να αναδειχθεί ο νικητής κάθε γύρου. Οι κριτές θα σηκώνουν τα χέρια και ταυτόχρονα θα δείχνουν την κούπα που κερδίζει τον κάθε γύρο!
Γ. Απόφαση των κριτών
Τα ροφήματα θα κριθούν με βάση τα εξής κριτήρια:
- 1. Συμμετρία του σχεδίου.
- 2. Η αντίθεση ανάμεσα στον λευκό αφρό και την σκούρα κρέμα. Κατά πόσο έχουν αναμειχθεί ή ανακατευτεί η σκούρα κρέμα με τον λευκό αφρό.
- 3. Το επιθυμητό σχέδιο πρέπει να είναι εμφανές και ξεκάθαρο.
- 4. Χρήση του χώρου στην κούπα, θα πρέπει να υπάρχει αρμονία ανάμεσα στο μέγεθος της κούπας και το σχέδιο.
- 5. Το σχέδιο μέσα στο φλιτζάνι είναι αρμονικό και όμορφο.
- 6. Το σχέδιο δεν πρέπει ούτε να ξεχειλίζει από την κούπα, ούτε να δημιουργείται η εντύπωση ότι η κούπα είναι άδεια.
- 7. Γενικότερη εντύπωση.
- 8. Γενικότερο αισθητικό αποτέλεσμα.
- 9. Το ρόφημα δεν έχει πιτσιλιές και το φλιτζάνι είναι σωστά γεμισμένο με το ρόφημα.
Οι Κριτές
Αλέξανδρος Φούκης: Ο Αλέξανδρος Φούκης δραστηριοποιείται στον χώρο το καφέ περισσότερο από 10 χρόνια. Έχει κερδίσει το ελληνικό Brewers Cup το 2013 και πλέον είναι ιδιοκτήτης της Handpickers Coffee Roasters.
Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος: Ξεκινώντας στον χώρο του καφε το 2007, συνεχίζει έως και σήμερα ως εργαζόμενος στην Καφέα Τέρα στο Project του Area 51 Coffee Roasters. Επίσης είναι ιδιοκτήτης του Lot51, στο κέντρο της Αθήνας.
Νίκος Μπέλλης: Ιδιοκτήτης και roaster στο OMSOM coffee roasters, Πανελλήνιος πρωταθλητής Latte Art το 2015, τρίτη θέση στο Brewers Cup το 2017 και δεύτερη θέση στο Cup Tasters το 2022!
Για ερωτήσεις και απορίες επικοινωνήστε με την Bar Academy
τηλ. Κέντρο: 210 6400 540
email: info@baracademy.gr
Διοργάνωση:
Bar Academy Greece
Χορηγοί:
ΝΟΥΝΟΥ Barista's Gold
Eurogat
First Cold Brew
Handpickers Coffee
Kudu Coffee Roasters